Kolektívne spory pri dojednávaní kolektívnych zmlúv môžu vyvrcholiť štrajkom alebo výlukou - Vladárová, Marta
Zákon č. 2/1991 Zb. o kolektívnom vyjednávaní. Kolektívne spory sú spory o uzavretie kolektívnej zmluvy a spory o takú zmenu kolektívnej zmluvy, ktorá bola v platnej zmluve dohodnutá. Spory o nároky jednotlivcov sa uplatňujú súdnou cestou. Konanie pred sprostredkovateľom, pred rozhodcom a pred súdom. Štrajk a výluka.