Cena integrácie pridružených krajín do EÚ v oblasti poľnohospodárstva sa nedá vyčísliť, kalendár neexistuje - Hajšel, R.
Poľnohospodársky sektor - jedna z prekážok rozšírenia EÚ smerom na východ. V súčasnosti je iba Maďarsko (z pridružených krajín) čistým exportérom do EÚ. Nízka produktivita poľnohospodárskeho a potravinárskeho sektora pridružených krajín. Pomalá privatizácia. Problematika spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ.