Poválečná světová ekonomika a OSN - Bernášek, V.
Vývoj svetovej ekonomiky po skončení druhej svetovej vojny. Inštitucionalizácia svetovej ekonomiky - vládne a nevládne medzinárodné inštitúcie. Povojnové rozštiepenie svetovej ekonomiky na dve rozdielne a systémovo nezlučiteľné zložky - socialistickú a kapitalistickú. Vznik RVHP v r. 1949. Vývoj krajín v rámci RVHP. Vznik nových štátov na troskách bývalých koloniálnych impérií. Vyspelé trhové ekonomiky, rozvojové krajiny, krajiny východnej Európy, ázijské socialistické krajiny. Svetová ekonomika a činnosť OSN.