Manažerské účetnictví a krátkodobé rozhodování. 1 - Janout, J.
Úloha vnútorného, nákladového a manažérskeho účtovníctva. Cieľ rozhodovania v manažérskom účtovníctve. Relevantné náklady a výnosy v krátkodobom rozhodovaní - správnosť vyjadrenia informácií. Analýza vzťahu medzi nákladmi, objemom a ziskom - graf celkových nákladov a výnosov. Identifikácia hlavných komponentov skúmaných vzťahov: objem aktivity, náklady, výnosy. Graf priebehu príspevku na úhradu nákladov. Výpočet marže. Príspevok na úhradu fixných nákladov a tvorbu zisku. Hrubé rozpätie. Alternatívna a periférna substitúcia jedného výrobku za iný.