Zákazníkem řízené zlepšování jakosti. 1 Principy a fáze - Nenadál, Jaroslav
Počet podnikov, ktoré budujú systémy akosti podľa noriem ISO 9000 vzrastá. Nie je to však dôkaz o ich spôsobilosti plniť požiadavky zákazníkov. Možno vymedziť 5 hlavných princípov zákazníkom riadeného zlepšovania akosti. Potreba spätnej väzby (komunikačné kanály od zákazníkov).