Už nejen pověstní asijští tygři Ve východní Asii vzniká významný subsystém světové ekonomiky
Zásadné zmeny v štruktúre svetového obchodu a podiel Tchaj-wanu, Južnej Kórey, Hongkongu a Singapuru na svetovom exporte. Intenzifikácia vnútroregionálneho obchodu v juhovýchodnej Ázii. Zvýšenie priamych zahraničných investícií do novoindustrializovaných krajín (NIK). Export kapitálu z NIK juhovýchodnej Ázie ako nový jav vo svetovej ekonomike. Hlavní investori v krajinách ASEAN a NIK. Úloha transnacionálnych korporácií (TNK) pri vytváraní exportného potenciálu NIK. Vytváranie systémov medzinárodného partnerstva.