Slovensko sa nechce stať ekonomickým ani politickým satelitom Moskvy - Švec, P.
Ponuka Ruskej federácie na obnovenie obchodno-hospodárskych vzťahov medzi SNŠ a siedmimi krajinami strednej a východnej Európy spôsobila rozporuplné reakcie. Rusko má záujem o vytvorenie celoeurópskej zóny voľného obchodu. Pre SR je dôležitá spolupráca rovnako so Západom ako aj s Východom. Príprava integrácie EÚ a EZVO do jedného ekonomického celku. Paneurópske chápanie integrácie. Slovensko je stále surovinovo závislé od Ruskej federácie.