Zmeny právnych predpisov v požiarnej ochrane smerujú k harmonizácii s Európskou úniou - Prosňák, Jozef
Na Slovensku prevažujú požiare veľkých investičných celkov. Úloha prispôsobiť legislatívne normy SR predpisom EÚ. Platné technické normy pre požiarnu bezpečnosť zastarali. Vyhlášky o požiarnej bezpečnosti a nadväzujúce nezáväzné technické normy. Novela zákona SNR č. 126/1985 Zb. o požiarnej ochrane a z nej vyplývajúce zmeny.