Odbúravanie monopolov je úlohou pre veľké i malé štáty - Schwartz, M.
Názory M. Schwartza, ekonomického poradcu prezidenta USA, na dôležitosť presadzovania hospodárskej súťaže štátom aj v oblasti elektriny, dopravy a telekomunikácií. Americký vzor redukcie prirodzených monopolov. Stimulačná regulácia. Slovensko musí liberalizovať zahraničný obchod a udeľovanie licencií.