Belgie a Řecko jsou nejdále od společné měny
Kritériá maastrichtskej Zmluvy o EÚ pre účasť na menovej únii. Stav jednotlivých krajín Európy na jar 1995, porovnanie jednotlivých krajín uvedené v tabuľke podľa miery inflácie, deficitu verejného rozpočtu, verejného dlhu v perc. HDP a dlhodobej úrokovej sadzby. Najobtiažnešie splniteľné kritérium je hranica zadlženosti. Všetky kritériá spĺňa iba Nemecko a Luxembursko.