Mezinárodní pomoc mnoho nepomohla
Medzinárodná pomoc 48-im najmenej rozvinutým krajinám (NRZ) podľa výročnej správy Konferencie OSN pre obchod a rozvoj (UNCTAD). Podiel rozvojových krajín na svetovom exporte poľnohospodárskych produktov. Nedostatočná štruktúra medzinárodnej finančnej pomoci. Úloha osvety a vzdelávania. Nepriaznivé dopady zámerov GATT-u.