Výzvy environmentální bezpečnosti na konci 20. století - Khol, Radek
Charakteristika pojmu bezpečnosť a jeho významy. Koniec konfrontácie Východ-Západ - nové dimenzie bezpečnosti, rozšírenie koncepcie bezpečnosti. Environmentálne hrozby, problémy a riziká spojené s globálnymi problémami (radikálne zásahy človeka do biosféry). Hlavné problémy (7 problémov) v oblasti environmentálnej - ich dopad na spoločnosť (zvlášť v rozvojových krajinách). Tri hlavné úrovne analýzy - individuálna, skupinová a systémová - pomoc pri vymedzení možných typov konfliktov. Ekonomická a sociálna dimenzia a globálna problematika environmentálnej bezpečnosti.