Za rychlost se platí i v ochraně životního prostředí - Ferenc, J.
Výbor pre politiku životného prostredia OECD odporučil prijať za člena Českú republiku, hoci ČR nemá deklarované princípy ochrany životného prostredia (ŽP). Politika ŽP a systém ochrany ŽP v ČR. Úroveň znečisťovania vôd, ovzdušia, prírody. Ekologický program ČEZ. Vzťah českého priemyslu k OŽP. Vývoj nákladov na ochranu ŽP. Definícia eko-efektívnosti, ako najvýznamnejšieho znaku trvalo udržateľného rozvoja.