Neľahká cesta od unifikácie životných činností. 1 Analýza koncepcií hodnotenia kvality života do roku 1989 a po roku 1990 - Letková, Tatiana
Meranie výkonnosti národného hospodárstva pred rokom 1989. Podriadenie štatistiky politickým cieľom. Zmena hlavných princípov merania a hodnotenia výkonnosti ekonomického systému od začiatku transformácie. Hodnotenie životnej úrovne sa orientuje na ukazovatele nezamestnanosti, životných nákladov a spotrebiteľských cien. Politika štátu a jej dôsledky v oblasti usmerňovania vývoja uspokojovania metriálnych i duchovných cieľov.