Niektoré zákonné opatrenia na usporiadanie pozemkového vlastníctva sú neprimerane tvrdé - Juráň, C.
Zákon NR SR o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom upravuje zisťovanie údajov o pozemkoch a právnych vzťahoch k nim, spôsob zostavovania registra obnovenej evidencie pozemkov, nakladanie s pozemkami neznámych vlastníkov, sankcie zamerané proti drobeniu pozemkového vlastníctva. Podľa autora článku sú opatrenia proti drobeniu pozemkového vlastníctva neprimerané.