Program TACIS je účinný Pomoc EU pro Společenství nezávislých států - Zukal, Jiří
Program TACIS (Technical Assistance to the Commonwealth of Independent States - Technická pomoc Spoločenstvu nezávislých štátov) - funguje od r. 1991 - pomoc 12 republikám SNŠ a Mongolsku. Prioritné oblasti pomoci. Značná aktivita programu je venovaná konverzii zbrojárskeho priemyslu a rekvalifikácii vojakov. Zvyšovanie jadrovej bezpečnosti a problematika životného prostredia. Formy pomoci. Pokračovanie pomoci - TACIS II.