Lokálna moc v transformačnom procese. 1 - Šťastný, Z.
Obnova princípov ekonomickej samosprávnosti sídiel po novembri 1989. Problémy miestnych samosprávnych orgánov, nepomer medzi právomocou a "úlohami", ktoré boli orgánom zverené. Nedostatok finančných prostriedkov na krytie potrieb sídiel. Niektoré návrhy na riešenie problémov malých sídelných jednotiek s monoekonomickým zameraním, ktoré sú znevýhodnené z hľadiska ekonomických zdrojov. Situácia v poľnohospodárskych družstvách, štátnych majetkoch, štátnych priemyselných podnikoch.