Prebytky viacerých zdravotných poisťovní sa štát snaží presunúť do zadlženej Všeobecnej zdravotnej poisťovne - Velecký, M.
Zákon č. 273/1994 Z.z. o zdravotnom poistení. Štát neposkytuje dostatočné množstvo financií na poistné. Najviac je zadlžená VšZP. Zmeny v rozdeľovaní financií pre poisťovne. Odštátňovanie lekárov. VšZP presadzuje príliš nízke limity bodov na financovanie výkonov lekárov. Rozdiely medzi poisťovňami na Slovensku. Výpočet príjmu neštátneho lekára a platby poisťovní lekárom. Nepriaznivá situácia českých zdravotných poisťovní.