Prechod zo svetovej recesie do konjunktúry prekvapil slovenských spracovateľov druhotných surovín - Lajčiaková, D.
Zberový papier, šrot a sklené črepy sú hlavnými druhotnými surovinami, ktoré majú na Slovensku dlhoročnú históriu spracovania. Nedostatok druhotných surovín po r. 1989. Dovozný a vývozný režim druhotných surovín a licenčná politika. Nárast dopytu po druhotných surovinách súvisí s oživením ich zberu.