Priekopníci štandardizácie v hotelierstve - Holjevac, I.A
Aplikácia štandardov v hoteli sa spája s menami významných hotelierov, mužov, ktorí utvárali hotelierstvo (Ritz, C., Statler, E., Hilton, C., Hitz, R., Henderson, E., Johnson, H.D., Marriott, W. a Wilson, K.). Hotelové štandardy vznikli začiatkom 20. stor. v USA a v súčasnosti sú významným stimulom hotelierstva vo svete.