Spotrebné družstvá majú ambíciu prerásť do veľkoreťazcov - Janků, Jaroslav
Transformácia družstiev na Slovensku podľa zákona č. 42/1992 Zb. o úprave majetkových vzťahov a vysporiadaní majetkových nárokov v družstvách, tzv. transformačný zákon. Priebeh transformácie spotrebných družstiev Jednôt. Nerovnaké ekonomické podmienky, zásah do hospodárskeho postavenia Jednôt zákonom o DPH. Strategické chyby v riadení. Veľkoreťazce družstiev vo vyspelých krajinách. Postupné integračné prvky na Slovensku, zrod troch veľkonákupní - Coop. Nové formy predaja. Príprava nových zákonov o družstvách.