Všeobecné trendy a východiská rozhodovania v rámci verejného sektora - Jaura, Z.
Hospodárska politika štátu v demokratických krajinách sa odvíja od postoja vlády. Každá vláda uplatňuje určitú "filozofiu" voči súkromnému i verejnému sektoru. Základný dlhodobý trend - zvyšovanie vládnych výdavkov. Rozhodujúca redistribúcia finančných prostriedkov. Štruktúra verejnej spotreby (tab.). Základné otázky, ktoré si stavia teória verejnej voľby.