Budoucnost česko-slovenských vztahů prizmatem evropské integrace - Leška, Vladimír
Rozpad ČSFR, vznik SR a ČR, vzájomné vzťahy SR a ČR a snaha oboch republík o členstvo v EÚ. Konkurenčný až rivalitný charakter vzájomných vzťahov SR a ČR - príčiny tohto stavu. Potreba kooperácie oboch republík na úrovni štandardov EÚ. Riziká česko-slovenských vzťahov z hľadiska snahy o integráciu do európskych štruktúr. Riziká na regionálnej úrovni. Absencia česko-slovenského dialógu o prioritách zahraničnej politiky.