Trhovo orientované vedomie a rozsah štátnych zásahov v transformačnom procese - Horeháj, Jozef
Transformácia centrálne regulovanej ekonomiky na trhovú ekonomiku. Chápanie vzťahu rodiaceho sa trhu a úlohy štátu pri tomto procese. Tendencie rastu štátnych zásahov - pozostatky minulého systému. Tendencie ochrany a podpory veľkých (monopolných) podnikov.