Investície pre transformáciu krajín strednej a východnej Európy sú podľa EBOR kľúčové - Janků, Jaroslav
Úspešnosť transformácie v krajinách strednej a východnej Európy (SVE) a bývalom Sovietskom zväze - potreba podpory investičného procesu - štúdia Transition report zverejnená Európskou bankou pre obnovu a rozvoj v októbri 1995. Ústredná téma Transition report - reštrukturalizácia podnikov a hospodárstva - úloha investícií v tomto procese. Dobré hospodárske vyhliadky krajín SVE. Rozvoj infraštruktúry - dôležitý faktor pre investovanie do súkromného sektora.