Pre Slovensko je optimálna integrácia s náročnými i nenáročnými trhmi, s dôrazom na náročné - Šíbl, Drahoš
Problematika integrácie Slovenska do EÚ. Február 1995 - platnosť asociačnej dohody medzi SR a EÚ. Rozdielne názory na vzťah národnej suverenity a integrácie. Otázka "ak integrácia, potom s kým". Integračné zoskupenia historické a súčasné - CEFTA, OECD, NATO, NAFTA, RVHP. Problematika integrácie SR s krajinami s náročnými aj nenáročnými trhmi, integrácia SR s malými alebo veľkými ekonomikami.