Stratégia rozširovania Európskej únie - Šíbl, Drahoš
Zložitosť chystaného rozšírenia Európskej únie o reformné štáty, s ktorými EÚ podpísala asociačné dohody. Asymetrický charakter Bielej knihy - predvstupnej stratégie podmieňujúcej členstvo v EÚ. Cena členstva krajín strednej a východnej Európy v EÚ. Uprednostňovanie rozličných krajín jednotlivými členskými krajinami pri skoršom vstupe do EÚ.