Česká republika sa nachádza v ranom posttransformačnom období - Suďa, P.
Posttransformačné štádium ČR charakterizuje dosiahnutý stupeň privatizácie, zníženie vplyvu administratívy na národné hospodárstvo, úplná konvertibilita českej koruny, reforma sociálneho a právneho systému, ekonomická a politická kredibilita ČR v zahraničí. Rast HDP a celkovej produktivity. Trh práce bol r. 1995 nenasýtený. Štatistické údaje za r. 1992-1996: základné makroekonomické ukazovatele, hospodársky výsledok vybraných odvetví priemyslu, štruktúra príjmov a výdavkov domácností - v ČR a vybrané hospodárske ukazovatele - v SR.