Zlaté časy extenzívneho rastu aktívneho cestovného ruchu sa skončili a nevyhnutné sú kvalitatívne zmeny odvetvia - Baláž, Vladimír
Nárast príjmov z aktívneho cestovného ruchu v SR v r. 1995. Cestovný ruch vytvára nové pracovné miesta. Nedostatočné využitie turistického potenciálu SR. Možnosti budúceho vývoja. Absencia zákona o cestovnom ruchu. Aktívny zahraničný cestovný ruch v štátoch OECD.