Příprava centrálních bank EU na vytvoření Evropské měnové unie - Němcová, H.
Zmluva o Európskej únii predpisuje rad inštitucionálnych rysov centrálnych bánk, ktorými by sa mali vyznačovať v priebehu prípravy vzniku Európskej únie. Rešpektovanie princípu nezávislosti centrálnych bánk (nezávislosť inštitucionálna, osobná, funkčná, finančná). Porovnanie základných charakteristických rysov centrálnych bánk EU.