Odďaľovanie vstupu do EÚ by mohlo Slovensko vytlačiť zo správnej cesty - Baláž, Peter
Názory na podmienky vstupu ďalších krajín do EÚ sú rôzne. Dôležité je prispôsobiť sa inštitucionálnej štruktúre únie, formulovať spoločnú obrannú doktrínu, právnu a finančnú spoluprácu a poľnohospodársku politiku, urýchliť adaptačné procesy. Prerozdeľovanie tzv. štruktúrnych fondov. Podmienky vstupu SR do EÚ.