Oproti vyspelým krajinám je na Slovensku polovičný podiel poslucháčov vysokých škôl - Velecký, M.
Najvážnejším problémom vysokých škôl na Slovensku je nedostatok financií. Výdavky štátneho rozpočtu na školstvo neustále klesajú. Nevýhodou je aj povinnosť škôl platiť dane z podnikateľskej činnosti. Štatistické údaje za r. 1995: počet pedagogických pracovníkov a poslucháčov VŠ v SR v r. 1995 a dotácie štátneho rozpočtu pre slovenské VŠ v r. 1996.