Emisné bankovníctvo na Slovensku do roku 1939 - Chudják, František
Do vzniku Slovenskej národnej banky v r. 1939 nemalo Slovensko svoju vlastnú emisnú banku. Menový vývoj postupne ovplyvňovalo viacero centrálnych peňažných ústavov Rakúsko-uhorskej monarchie (Privilegovaná rakúska národná banka, Rakúsko-uhorská banka) a od r. 1918 Československej republiky (Bankový úrad ministerstva financií, Národná banka Československa).