Rast peňažnej zásoby môže s oneskorením vyvolať inflačné tendencie - Suďa, P.
Vzťah medzi vývojom peňažnej zásoby, reálnym rastom HDP a infláciou v SR. Členenie peňažnej masy na peňažné agregáty podľa likvidity jej zložiek. V SR sa pravdepodobne časť rastu peňažnej zásoby premieta do rastu reálneho produktu a s oneskorením do zvýšenia cenovej hladiny. Nominálny HDP, jednotlivé peňažné agregáty a vývoj HDP, miery inflácie, M2 a rýchlosti obehu peňazí v SR v r. 1992-1996. Vplyv množstva peňazí na HDP a na ceny v ČR.