S pasem a bez meče Zahraniční obchod tranzitivních zemí. 1
Zmena orientácie zahraničného obchodu postkomunistických krajín po páde berlínskeho múru. Koniec direktívnej politiky RVHP. Rozdielna situácia v zahraničnom obchode v niektorých krajinách strednej a východnej Európy. Problémy Bulharska, Macedónska a Ruska po otvorení sa medzinárodnému obchodu. Rusko - vrstva čelnokov, kšeftárov, novozbohatlíkov.