Svetová obchodná organizácia
Svetová obchodná organizácia (WTO) vznikla v r.1995. Jej vznik inštitucionalizoval polstoročie starý projekt Medzinárodnej obchodnej organizácie (ITO) z r.1947, ktorý sa na I. konferencii OSN v r. 1948 nerealizoval. Miesto tejto nerealizovanej inštitúcie pôsobila ako dlhodobé provizórium v rokoch 1947-1994 Všeobecná dohoda o clách a obchode (GATT). Členstvo Slovenska v novej organizácii.