Dvourychlostní model realitou Evropská měnová unie - Malý, J.
Dňa 1.1.1999 - zahájenie tretej fázy menovej únie. Menové kritériá, ktoré je potrebné splniť, aby sa členské krajiny EÚ mohli zúčastniť menovej únie - miera inflácie a preventívne opatrenia proti inflácii, nominálne dlhodobé úrokové miery, udržanie menového kurzu v povolenom fluktuačnom pásme výmenných kurzov. Plnenie fiškálnych kritérií - rozpočtový deficit, miera verejného dlhu.