Rast poistenia života na Slovensku predstihol dynamiku neživotného poistenia - Suďa, P.
Tradičná klasifikácia poistení rozlišuje poistenie majetku a poistenie osôb. Objem prijatého poistného v životnom poistení v SR vzrastá. Demografický vývoj je určovaný hospodárskym rastom. Charakteristika poistenia života, kapitálového poistenia, poistenia pohrebu, poistenia mládeže, poistenia vena, všeobecného poistenia osôb, dôchodkového a úrazového poistenia.