Kvôli nízkym platbám poisťovní lekári zvažujú zavedenie paušálnych poplatkov pre pacientov - Velecký, M.
Cenový výmer MF SR bráni zdravotným poisťovniam poskytnúť svoje financie lekárom. MF SR zrušilo koeficienty na pokrytie preukázaných vyšších ekonomických nákladov neštátnych zdravotníckych zariadení. Vývoj systému odmeňovania lekárov od r. 1994 do r. 1996. Po skončení privatizácie lekárov sa ich príjmy obmedzili. Lekári uprednostňujú iné zdravotné poisťovne pred Všeobecnou zdravotnou poisťovňou.