Moderný prístup k riadeniu kvality je založený na predchádzaní nekvalitnej výrobe - Kóňa, M.
Klasický a moderný prístup ku kvalite. Hlavné aspekty prístupu ku kvalite: uspokojenie zákazníka, tímová práca, štatistické metódy, neustále zdokonaľovanie. Úloha manažérov v riadení kvality. Etapy systému riadenia kvality. Štúdie spôsobilosti procesu. Plánované experimenty - metóda zdokonaľovania procesu. Spolupráca podniku s poradenskou firmou.