Bez efektívnych investícií sa na Slovensku nemožno priblížiť západnému štandardu - Chotár, R.
Je nevyhnutné reštrukturalizovať hmotný investičný majetok slovenských podnikov v niekoľkých krokoch: posúdenie východiskovej úrovne aktív a pasív podniku, rozhodnutie o forme obnovy a modernizácie hmotného investičného majetku, rozhodnutie o vecnom investovaní, rozhodnutie o forme financovania, kvantifikovanie vplyvu týchto rozhodnutí na objem, štruktúru a efektívnosť aktív a pasív. Schéma rozhodovacieho procesu pri investovaní do hmotného investičného majetku.