Regionální aspekty evropské ekonomické integrace - Adamčík, S.
Regionálna politika EÚ a nové teórie zahraničného obchodu. Ekonomická integrácia, z hľadiska výkonnosti a konkurencieschopnosti, spočíva v prvom rade na teórii zahraničného obchodu, predovšetkým na teórii colnej únie a na predstavách neoklasickej zahraničnej obchodnej teórie. Otázka rovnováhy a nerovnováhy v hosp. procese. Inovácia a imitácia (imitations-lag). Dĺžka trvania imitations-lag je v rôznych regiónoch rôzna. Priestorový význam heterogénnych hosp. štruktúr v Európe. Predöhlova predstava o územnom usporiadaní svetového hosp. - jadrá a okrajové zóny.