O vykonanie exekúcie môže colný orgán požiadať súd alebo súdneho exekútora - Roháč, J.
Charakteristika problematiky vymáhania nedoplatkov, ako vyplýva z colného zákona č.180/1996 Z.z. Definícia colného dlhu. Vymáhanie nedoplatku. Exekučný príkaz. Odloženie exekúcie. Exekučné náklady. Odklad platenia sumy cla a povolenie splátok.