NBS ustupuje od trhotvornej funkcie - Pintér, M.
Od 1. augusta 1996 vznikol na slovenskom finančnom trhu systém tzv. referenčných bánk. Národná banka Slovenska zaviedla tento štatút pre najaktívnejšie -trhotvorné- banky na medzibankovom depozitnom trhu. Úlohy referenčných bánk. Názory dealerov komerčných bánk na podpísanie dohody NBS a referenčných bánk. Sedem bánk, ktoré podpísali dohodu s NBS: IRB, Istrobanka, Slovenská poľnohospodárska banka, Poštová banka, Tatrabanka, Slovenská sporiteľňa, VÚB. Slovenská pobočka holandskej ING Bank, ktorá plnila úlohu referenčnej banky z tejto skupiny bánk vypadla.