Liberalizácia kapitálových tokov je jedným z predpokladov prijatia Slovenska do OECD - Kubinec, S.
Etapy pripravovanej liberalizácie kapitálových tokov - uvoľnenie nákupu nehnuteľností rezidentmi, liberalizovanie vývozu a dovozu bankoviek a mincí v domácej a cudzej mene, liberalizácia úverov zo zahraničia a úverov poskytovaných do zahraničia, uvoľňovanie operácií s cennými papiermi, zrušenie transferovej povinnosti. NBS uvažuje o uvoľnení ponukovej povinnosti.