Zrýchlenie medzinárodnej prepravy tovaru je v SR obmedzované najmä infraštruktúrou colných priechodov - Butkovská, M.
Od 1.7.1996 platí v SR Dohovor o spoločnom tranzitnom režime a Dohovor o zjednodušení formalít pri preprave tovaru, ktoré platia v krajinách EÚ už od r. 1988. Zabezpečenie colného dlhu. Hlavný zodpovedný a ručiteľ v spoločnom tranzitnom režime. Úloha špeditérov a bánk. Doručovanie dokladov. Pátranie po zásielkach. Nízka stratovosť dokladov alebo tovaru v SR v r. 1995.