Novela Zákonníka práce môže spôsobiť zníženie konkurencieschopnosti podnikov a zvýšenie počtu nezamestnaných - Bartková, J.
Novelizácia Zákonníka práce zákonom č. 206/1996 Z.z. upravuje povinnosti zamestnávateľa vyplývajúce z pracovnoprávnych vzťahov. Ide konkrétne o tieto vzťahy: hromadné prepúšťanie zamestnancov, zvýšenie pokút za nedodržiavanie pracovnoprávnych predpisov, presun kompetencie v súvislosti s povoľovaním nadčasov, sprostredkovanie zamestnania za úhradu, zvýšenie základnej výmery dovolenky, možnosť okamžitého zrušenia pracovného pomeru zo strany zamestnanca a i.