O necelých sto rokov sa podľa prognóz teplotné podmienky Podunajskej nížiny premiestnia na hornú Oravu - Lapin, M.
Skleníkový efekt je spôsobený činnosťou človeka, najmä spaľovaním fosílnych palív. Nepriaznivé dôsledky očakávanej zmeny svetovej klímy v súvislosti so skleníkovým efektom. Problém plytvania lacnou energiou a surovinami. Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré najviac spôsobujú rast skleníkového efektu, a preto prijalo opatrenia na odstránenie tohto stavu. Potreba zabezpečenia klimatizácie interiérov do budúcnosti. Graf: tlak vodnej pary v ovzduší v závislosti od relatívnej vlhkosti vzduchu a teploty vzduchu pre výšku do 700 m n.m.