Postsovietsky priestor Geopolitika - faktor ropy - Juza, Peter
Momenty ovplyvňujúce formovanie vzťahov Ruska s bývalými zväzovými republikami ZSSR - 1. účasť Ruska pri osvojení prírodných zdrojov a privatizácii perspektívnych ekonomických oblastí, 2. upevnenie stability a bezpečnosti v regióne, 3. zabezpečenie práv ruskojazyčného obyvateľstva blízkeho zahraničia. Veľké problémy okolo kontroly ropného priemyslu Azerbajdžanu. Kaspické more a nároky na využívanie jeho nerastného bohatstva. Azerbajdžan a jeho záujmy. Ropná geopolitika. Rôzne varianty prepravy ropy (6 variant).