Miesto krajín strednej Európy v novej bezpečnostnej architektúre - Migaš, J.
Rozpad bipolárnej štruktúry Európy - zníženie rizika vzniku konfrontácie, ale zvýšenie pravdepodobnosti vzniku nových nepredvídateľných konfliktov (bývalá Juhoslávia, Náhorný Karabach, Gruzínsko, Čečensko). Geografické a medzinárodnopolitické postavenie Slovenska a jeho susedov (Poľsko, Česko, Maďarsko) - dohoda o pridružení a perspektíva členstva v EÚ, CEFTA, Partnerstvo za mier, príprava na vstup do NATO. Dvojstranné vzťahy SR s týmito krajinami. Miesto Slovenska v európskom bezpečnostnom systéme. Charakter nového bezpečnostného systému Európy.